مهمترین هدف برای مجازات حبس، اصلاح و تربیت است/ حرفه‌آموزی ۱۱۰ هزار زندانی در زندان‌ها/ ۵۲ هزار نفر خانواده زندانیان را درسال ۱۴۰۱ تحت پوشش حمایتی قرار دادیم

دکتر محمدی در گفتگو با شبکه خبر با تأکید بر اینکه مهمترین هدف برای مجازات حبس، اصلاح و تربیت است، گفت: اصلاح مجرمین ناظر بر جلوگیری از ارتکاب جرم است. یعنی ما اگر کارکرد واقعی زندان را محقق کردیم خود به خود از تکرار جرم جلوگیری می‌کند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور، دکتر غلامعلی محمدی در برنامه تلویزیونی «صف اول» شبکه خبر (با محوریت عملکرد سازمان زندان‌ها در سال گذشته)، حضور یافت.

وی در ابتدا زندان را یک واقعیت تلخ تمام جوامع بشری دانست و گفت: افرادی که در زندان هستند یا به دلیل فقر فکری، فرهنگی و مادی و یا آسیب‌های اجتماعی است که آن‌ها را روانه زندان کرده است.

وی افزود: وظیفه زندانبان‌ها این است که تلاش نمایند افرادی که خطا کرده اند، به مسیر اصلاحی هدایت و به بازاجتماعی شدن آن‌ها کمک کنند که با آموزش‌های فرهنگی می‌توان زندانیان را در مسیر اصلاحی قرار داد.

رفتار زندانبان‌ها اسلامی و اخلاق مدارانه است

رئیس سازمان زندان‌ها و اقدامات تامینی بیان کرد: استفاده از عفو و ارفاقات قانونی مانند استفاده از پابند الکترونیک مشمول زندانیانی می‌شود که اصلاح پذیر باشند. ضمن آنکه رفتار زندانبان‌ها در مورد زندانیان صرف نظر از جرم و سابقه آن‌ها رفتاری انسانی، اسلامی و اخلاق مدارانه است.

وی تاکید کرد: مهم‌ترین هدفی که جرم شناسان برای زندانی کردن مجرمان درنظر گرفتند، اصلاح و تربیت است. اگر مجازات حبس خاصیت اصلاحی و تربیتی خود را ازدست دهد آنجاست که می‌گویند زندان کارکرد خود را از دست داده است.

رئیس سازمان زندان‌ها همچنین با اشاره به این که اصلاح مجرمین ناظر بر جلوگیری از ارتکاب جرم است، افزود: یعنی ما اگر کارکرد واقعی زندان را محقق کردیم خود به خود از تکرار جرم جلوگیری می‌کند.

اگر کارکرد اصلاحی زندان محقق شود مانع از تکرار جرم خواهد شد

رئیس سازمان زندان‌ها گفت: در اصل ۱۵۶ قانون اساسی، ۵ وظیفه برای قوه قضاییه درنظر گرفته شده است که یکی از آن‌ها اصلاح مجرمان است که ناظر بر جلوگیری از وقوع جرم است. متولیان امر باید تدابیری درنظر بگیرند که در جامعه جرمی رخ ندهد و اگر جرمی اتفاق افتاد باید از ارتکاب مجدد آن جلوگیری کرد که اگر کارکرد اصلاحی زندان محقق شود مانع از تکرار جرم خواهد شد.

محمدی گفت: استفاده از پابند الکترونیک به معنی استفاده از تکنولوژی روز در حقوق کیفری است. همانگونه که تکنولوژی زندگی بشر را آسان و کم هزینه کرده، این تکنولوژی به حوزه زندانبانی نیز ورود کرده است و به جای اینکه مجرم را پشت دیوارهای زندان نگهداری کنیم با استفاده از پابند الکترونیک می‌توانیم مجرم را در زندان مجازی نگهداری نماییم و زندانی هم نمی‌تواند از محدوده خاصی که برای وی تعریف شده، خارج شود.

افراد تحت پوشش پابند الکترونیک ۹ هزار نفر هستند

رئیس سازمان زندان ها بیان کرد: در سازمان زندان‌ها مرکزی به نام نظارت الکترونیک به صورت شبانه روزی زندانیان را رصد می‌کند تا از محدوده خاص تعریف شده برای آن‌ها، خارج نشوند.

محمدی درمورد زندانیانی که می‌توانند از پابند الکترونیک استفاده کنند گفت: افرادی که مرتکب جرایم مالی و یا جرایمی شده اند که حضور آن‌ها در جامعه خطری ندارد، می‌توانند از پابند الکترونیک استفاده کنند.

وی افزود: در سال ۱۴۰۱ رشد خوبی در استفاده از پابند الکترونیک داشتیم؛ تولید پابندها چندبرابر شد بنحوی‌که ۱۳ هزار زندانی در سال گذشته (تا قبل از عفوی که انجام شد) تحت پوشش پابند بودند.

رئیس سازمان زندان‌ها ادامه داد: تعدادی از افرادی که مشمول عفو شدند همین زندانیانی بودند که تحت پوشش پابند الکترونیک بودند. حدود ۴ هزار نفر از آن‌ها آزاد شدند.

محمدی تصریح کرد: هم اکنون به تولید انبوه در پابند الکترونیک رسیدیم و درحال حاضر افراد تحت پوشش پابند الکترونیک ۹ هزار نفر هستند. در تولید پابند الکترونیک از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان داخلی استفاده می‌شود.

سال گذشته ۱۱۰ هزار زندانی در کلاس‌های حرفه آموزی شرکت کردند

رئیس سازمان زندان‌ها درخصوص اشتغال زندانیان بیان کرد: زمانی که ادعا می‌کنیم مهمترین هدف زندان اصلاح و تربیت مجرمان است، بهترین روش برای اصلاح زندانیان، توسعه کمی و کیفی اشتغال داخل زندان‌ها است. تجربه نشان داده در هر زندانی که اشتغال زندانیان توسعه پیدا کرده، تخلفات داخل زندان کمتر شده است.

محمدی با بیان اینکه مقدمه اشتغال، حرفه آموزی است، گفت: سال گذشته مهم‌ترین برنامه اولویت دار سازمان زندان‌ها، اشتغال زندانیان در راستای اجرای سند تحول قضایی بود.

وی تاکید کرد: اگر می‌خواهیم زندانیان را در مسیر اصلاحی قرار دهیم باید روی موضوع اشتغال سرمایه‌گذاری ویژه داشته باشیم.

رئیس سازمان زندان گفت: سال گذشته به همه همکاران ابلاغ شد که باید تا شهریورماه میزان اشتغال زندانیان ۳۰ درصد و تا پایان سال ۵۰ درصد نسبت به ابتدای سال توسعه دهند که با کمک بنیاد تعاون زندانیان به هدف گذاری‌های انجام شده، نزدیک شدیم.

محمدی افزود: درحال حاضر ۵۰ درصد زندانیان اعم از اشتغال نشسته در داخل زندان‌ها و یا در کارگاه‌های خارج از زندان ها مشغول کار هستند. ضمن آنکه سال گذشته ۱۱۰ هزار زندانی در زندان‌ها در کلاس‌های حرفه آموزی شرکت کرده اند.

رشد قابل توجهی در زمینه تحت پوشش قرار دادن خانواده زندانیان داشتیم

رئیس سازمان زندان‌ها ادامه داد: سه اصل باید حاکم بر مجازات‌ها باشد اعم از اصل قانونی بودن مجازات ها، اصل تساوی در مجازات ها و اصل سوم شخصی بودن مجازات‌ها است؛ بنابراین خانواده‌های زندانیان نباید در رنج باشند.

وی اظهار داشت: حمایت از خانواده زندانیان یک تکلیف قانونی است. در شرایط کنونی حدود ۲۳۲ انجمن حمایت در اقصی نقاط کشور داریم که کار آن‌ها حمایت مادی و معنوی از خانواده زندانیان است.

دکتر محمدی دربخش دیگری از گفتگوی تلویزیونی شب گذشته خود در «صف اول» با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال ۱۴۰۰ رشد قابل توجهی در زمینه تحت پوشش قرار دادن خانواده زندانیان داشتیم، گفت: در سال ۱۴۰۱ حدود ۵۲ هزار نفر خانواده زندانیان را تحت پوشش حمایت‌های مادی و معنوی قرار دادیم؛ مانند پرداخت مستمری ماهانه، تهیه سبد کالا، تهیه جهیزیه، اقدامات و مشاوره‌های درمانی و کمک‌های آموزشی و سایر مواردی که در تکالیف انجمن‌ها پیش بینی شده است.

انتهای خبر/

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha